Powered By Blogger

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δημόσια περιουσία εγκαταλελειμμένη: Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στην Ηλεία. Κανείς δεν ευθύνεται;


Σχόλιο μας.....
Σε συνέχεια του αμέσως προηγούμενου άρθρου με τίτλο   
"Ρήμαξαν" ξανά το Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας!
δημοσιεύουμε σχετικό του odigos.gr ....
.Είμαστε σύμφωνοι.... και ας ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους πριν είναι αργά.....Υπάρχουν τόσες ''άστεγες'' οργανώσεις και σύλλογοι...ας τους δοθούν,είναι σίγουρο ότι θα τα διαχειριστούν με σεβασμό και θα τα διαφυλάξουν απόλυτα...



Δημόσια περιουσία εγκαταλελειμμένη: Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στην Ηλεία. Κανείς δεν ευθύνεται; ( 18/06/2013 10:20 )
Δημόσια περιουσία εγκαταλελειμμένη: Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στην Ηλεία. Κανείς δεν ευθύνεται;
Εκατομμύρια ευρώ εγκαταλελειμμένα, πεταμένα σε καιρό κρίσης σε όλο τον νομό Ηλείας είναι τα δεκάδες ερειπωμένα και ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια. Χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή και την συντήρησή τους και που πετάχτηκαν αφού δεν αξιοποιήθηκαν ή δεν φρόντισε κανείς για την φύλαξή τους.
Κτίρια που δεν θα είχαν φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα αν οι αρμόδιοι φρόντιζαν να στεγαστούν έγκαιρα σε αυτά υπηρεσίες που πλήρωναν (και πληρώνουν) χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια ή φορείς και σύλλογοι της περιοχής που αναζητούν στέγαση και θα μπορούσε να τους παραχωρηθεί η χρήση με την ευθύνη της διατήρησης σε καλή κατάσταση των κτιρίων.
Σε μια πρόχειρη καταγραφή του odigos.gr, χωρίς να αναζητήσουμε και όλα τα κτίρια που ο αριθμός τους είναι πιθανόν ιδιαίτερα μεγάλος, μπορούμε να αναφέρουμε:
Υπνωτήρια ΟΣΕ: Ένα κτίριο κόσμημα στο κέντρο του Πύργου που βλέπει στο Πάρκο ΣΠΚ και την Τάκη Πετροπούλου. Αφέθηκε στην τύχη του ανάμεσα σε μελέτες αποκατάστασής του, κάποιες από τις οποίες έχουν εγκριθεί και συνεχώς «προχωράνε». Αποτέλεσμα να έχει πιάσει φωτιά δύο φορές και κατά διαστήματα να έχει γίνει χώρος ναρκομανών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε εκ νέου η αναπαλαίωσή του και η στέγαση υπηρεσιών του Δήμου σε αυτό.

Παλαιό Νοσοκομείο και Μανωλοπούλειο: Το Μανωλοπούλειο είχε υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1993 και 20 χρόνια μετά ακόμα ... αναπαλαιώνεται.
Η νέα πτέρυγα όμως του παλιού Νοσοκομείου, μετά τη μεταστέγασή του εγκαταλείφτηκε μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του.  Για λίγες μέρες έγινε χώρος φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Υπέστη αλλεπάλληλους βανδαλισμούς και κλοπές με αποτέλεσμα να έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και πλέον απαιτείται υπέρογκο ποσό για την αποκατάστασή του. Κάποια στιγμή έπιασε και φωτιά από καύση καλωδίων (κυνηγοί χαλκού). Από τη λεηλασία δεν γλίτωσαν ούτε οι αύλειοι χώροι όπου έχουν αφαιρεθεί οι μεταλλικές σκάρες, ούτε η εκκλησία! Τους τελευταίους μήνες το μόνο τμήμα του παλιού νοσοκομείου που ήταν σε ανεκτή κατάσταση μετατράπηκε σε κοινωνικό παντοπωλείο και διασώθηκε...(??)

Αποθήκες ΑΣΟ: Τεράστια κτίρια σε κεντρικό σημείο της πόλης. Εγκαταλείφτηκαν και κάηκαν. Ένα τμήμα χρησιμοποιήθηκε για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ κινηματογράφου και ανακόπηκε ο ρυθμός καταστροφής των κτιρίων.

Κτίριο Υπηρεσιών ΑΣΟ: Δίπλα στις αποθήκες, έχει εγκαταλειφτεί και είναι άγνωστη η κατάσταση στο εσωτερικό του.

Ινστιτούτο ΑΣΟ: Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την αποκατάστασή του και τη μετατροπή του σε Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια πριν 3 χρόνια (καλοκαίρι 2010)  και δεν λειτούργησε ποτέ. Πρόσφατα υπέστη δεύτερη σειρά βανδαλισμών και κλοπών, ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Δεκάδες πρώην Δημοτικά Σχολεία και πρώην κοινοτικά γραφεία έχουν εγκαταλειφτεί, λεηλατηθεί ή υποστεί ζημιές από σεισμούς και κακοκαιρία αφού κανείς δεν τα προσέχει. 

Δεκάδες κτίρια σε όλο του νομό, αποθήκες ΑΣΟ, τμήματα εργατικών κατοικιών κλπ,  που αλλού είναι ερειπωμένα από την εγκατάλειψη και αλλού έχουν αξιοποιηθεί.
Δημόσια περιουσία ανεκμετάλλευτη που πετάγεται... Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ακόμα εξαιρέσεις όπως το Θέατρο Απόλλων που ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται και η Δημοτική Αγορά Πύργου που ανακαινίστηκε και πιθανόν να λειτουργήσει ως μουσείο. 

Ως πότε θα αφήνονται τα κτίρια στην τύχη τους; Αν ήταν ατομική ιδιοκτησία κάποιου θα την άφηνε να ερημώσει και να καταστραφεί; Μήπως η καταστροφή είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας; 

από ODIGOS.GR 

Δημόσια περιουσία εγκαταλελειμμένη: Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στην Ηλεία. Κανείς δεν ευθύνεται; Δημόσια περιουσία εγκαταλελειμμένη: Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στην Ηλεία. Κανείς δεν ευθύνεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου